Taal: Nederlands (geactiveerd) Taal: Venloos

Sjraar de Clochard (2010)

Frans Boermans bewerkte een toneelstuk van de Vlaamse acteur, regisseur en toneelschrijver Ruud de Ridder in het Venloos dialect en noemde het stuk "Sjraar de Clochard". Het stuk werd echter nooit uitgevoerd. Het script kwam tevoorschijn bij de archivering van zijn geestelijke nalatenschap in het stadsarchief.

Het is 1860 in de week voor Kerstmis.

Lerang van der Kaan heeft een verschrikkelijke droom. Hij droomt dat hij dood gaat en hij krijgt een kwartier de tijd om zijn leven te bekijken. Voor zijn gehele leven heeft hij maar een minuut nodig. Hij ziet hoe hij zijn vrouw Immelie leert kennen, waarneer zij trouwen, gelukkig zijn en voor de rest ziet hij werk, werk en nog eens werk. Dan neemt hij het besluit om zijn leven te beteren. Niet meer werken, maar samen met zijn Immelie de centen opmaken en rustig te gaan leven. Immelie vindt dat Lerang Lerang niet meer is. Hij kan toch niet zijn levenswerk, de rederij Zenenberg, in de steek laten? Zij bespreekt haar zorgen met Dr. Filip Windels. Deze geeft Lerang een spuitje waarvan hij wel zal opknappen en weer aan zijn werk zal beginnen.

Lerang vindt zijn nieuw leven fantastisch.

Hij laat het werk aan een ander over en nodigt alle vrienden, die hij verwaarloosd heeft, uit voor het Kerstdiner. Hij redt een zwerver, die bijna werd overreden door een rijtuig, van de dood en neemt hem mee naar zijn huis.Hij geeft hem lekker te eten en een totale opknapbeurt. Omdat de zwerver niet weet hoe hij heet, noemt Lerang hem Sjraar en als Sjraar weer lekker ruikt wordt ook hij op het Kerstdiner uitgenodigd. Sjraar is een bijzondere gast. Hij gedraagt zich niet volgens de etiquette. De andere gasten van Lerang en Immelie moeten daar erg aan wennen. Eerst denken ze dat Sjraar de butler is, maar al snel blijkt hij niet alleen een bijzondere maar ook een zeer speciale gast te zijn.

Over het stuk

Sjraar de Clochard is een echt Kerstverhaal.Een verhaal waarin duidelijk wordt waar het zich met Kerstmis om draait.Geluk, wat voor de ander over hebben en lekker eten.